Skip to main content

Fra snothvalpe til vagthunde: Dimission for 143 nye bachelorer i Aarhus

Suveræne taler, musikalske indslag og hædring af fremragende studieproduktioner gav nyudklækkede dimittender vinger at flyve ud i verden med.

Dimittender med champagne

Kvaliteten af talerne kan gøre forskellen på en god og en dårlig fest. Heldigvis blev dagens hovedpersoner – 36 nye kommunikatører, 11 fotojournalister og 96 journalister – forkælet med både rammende, rørende, latterfremkaldende og eftertænksomme ord fra dagens talere til dimissionsfesten for nye bachelorer fra DMJX i Aarhus.

Anders Stubbe og Christian Bigum fra Journalistuddannelsen leverede i fællesskab en veloplagt tour de force gennem livet som DMJX-studerende og praktikant i en tid, der har været præget af corona, travlhed og et stærkt fagligt fællesskab.

Alle artikelfotos er taget af Emilie Toldam.

De tog fusen på forsamlingen ved at tale floromvunden om Danmarks bedste uddannelse med de klogeste studerende og de skrappeste adgangskrav – og så henvise til Kommunikationsuddannelsen, som kræver et snit på over 11 for at komme ind på kvote 1.

- I er kommet så langt, fordi I har siddet med fingeren i vejret på forreste række med kridtstøv på næsen i to årtier, lød det drillende til kommunikatørerne, inden studentertalerne retorisk spurgte salen, om man da ikke også skal være klog for at blive journalist og fotojournalist.

- Det tror folk, og lad det bare blive ved det, grinte de og henvendte sig igen til journalisterne med en gennemgang af forvandlingen gennem 3 ½ års studier.

- Vi er gået fra at være blåøjede til at være kritiske. Vi var snothvalpe, nu er vi vagthunde, sagde de.

Skal væve nutiden sammen af fortid og fremtid

Rektor Julie Sommerlund trak i sin tale tråde til sin egen ungdom i 80’erne. En tid med kold krig, fattigdom, pessimisme og uvished, men også med masser af oprør, håb og skabertrang. På mange måder at sammenligne med nutiden, som er præget af krig i Ukraine samt energi-, forsynings- og inflationskriser.

- Vi troede, at verden ville blive normal igen efter corona. Men den normale verden stoppede i 2019. Jeg har flashback og flashforward samtidigt. Man ved endnu ikke helt, hvad det er, vi står i. Men det er jer, der skal ud i denne nye verden og ikke bare skabe den, men også i kraft af jeres professioner være med til at forstå, forklare og fortolke den. I skal væve nutiden sammen af fortiden og den fremtid, vi nu går ind i, sagde hun.

Navneopråb og taler fra underviserne

Mette Mørk fra Journalistuddannelsen, Søren Pagter fra Fotojournalistuddannelsen og Helle Birkmose Winding fra Kommunikationsuddannelsen holdt hver en tale målrettet dimittender fra uddannelsen. De to sidstnævnte læste også navne på samtlige af uddannelsens nye dimittender, som rejste sig op fra sædet i Blå Audi og lod sig fejre. På Journalistuddannelsen var den opgave fordelt mellem fire undervisere, Ida Gundersen, Annette Holm, Helle Lyster og Kresten Roland Johansen.

Abortgrænser, spritkørsel og afghanske flygtninge: Legater til 5 BA-projekter

Vanen tro blev de bedste studieproduktioner belønnet med legater fra DR, TV2, Ritzau Scanpix og to rejselegater fra DMJX.

Sabine Matz, chef for TV Avisen og 21Søndag, som havde taget turen fra DR i Ørestaden, skjulte ikke sin begejstring over niveauet blandt de nominerede til DR Nyheders Public Service Pris. Den blev givet til Stine Kærgaard Nissen og Amalie Rokkedal Simonsen for deres BA-projekt om den danske abortgrænse. Projektet sætter på grundig og nuanceret vis den danske abortgrænse på 12 uger til debat - et emne som nu er blevet højaktuelt efter Etisk råd har meldt ud, at de vil debattere abortgrænsen i 2023.

 

TV2 Nyhedernes Pris blev uddelt af Helle Lyster og gik til Emil Borup Rokkjær og Benjamin Nielsen Hald, som har lavet et video/tv-program, som handler om spirituskørsel blandt unge.

Helle Lyster roste projektet – som er blevet vist på TV2 Østjylland – for at være oplysende uden at løfte pegefingeren.

Søren Pagter uddelte Ritzau Scanpix Prisen, som gik til fotojournalist Jesper Houbergs projekt ’Livet i Danmark som evakueret afghansk flygtning’. Onlinefortællingen følger livet blandt en gruppe af afghanske flygtninge, der er evakueret til Danmark efter Talibans magtovertagelse i Afghanistan. Den er lavet i den periode, hvor de ukrainske flygtninge begyndte at ankomme til Danmark, og debatten om forskelsbehandlingen mellem flygtningegrupperne blussede op.

Jesper Houberg havde ikke mulighed for at deltage i dimissionen, men sendte en videohilsen.

Højskolens to rejselegater gik til hhv. Luise Vernstrøm Rasmussen fra Kommunikationsuddannelsen og Jonas Bach-Madsen fra Journalistik.

Institutchef Helle Birkmose Winding uddelte legatet til Luise Vernstrøm Rasmussen, som har lavet en intern kommunikationsstrategi for ejendomsmæglerkæden Home. Målet med indsatsen er at implementere Homes værdier og derigennem styrke kædens markedsposition både lokalt og på landsplan. Ifølge motiveringen er opgaven så god, at den kan bruges 1:1 af Home.

Jonas Bach-Madsen var ikke til stede til at modtage Højskolens Rejselegat nr. 2 for BA-projektet ’Du har såret mig mere end nogen anden. Men du er det hele værd.’ Projektet er en ærlig, kærlig og barsk fortælling om, hvad det gør ved relationen og balancen mellem to venner, når den ene lider af psykisk sygdom. Jesper Gaarskjær kaldte opgaven velskrevet, indsigtsfuld og fuld af nysgerrighed, oprigtighed og journalistisk ambition.

Prorektor Jens Grund kittede dagens program sammen med fine anekdoter og underviser Troels Østergaard stod for musikken til fællessang af ’De smukke unge mennesker’ og ’Hurtige hænder’.

Højskolen bød på bobler inden dimissionen, mens Kurt Strandbar åbnede fadølshanerne efterfølgende.